Trajectories per a naus espacials i satèlits


El passat 12 de Febrer de 2001 la nau espacial NEAR-Shoemaker va "aterrar" suaument sobre la superficie de EROS. És el primer cop que un enginy construit per l'home aterra sobre un asteroide.

 





Aqui sobre teniu 4 imatges d'EROS desde 1150, 700, 250 i 120 metres: L'amplada de les figures es de 54, 33, 12 i 6 metres. La part inferior de la darrera figura esta incomplerta, ja que la comunicació amb la Terra es va interrompre quan la nau va "aterrar".

Els asteroides són pedres de mides molt diverses que es mouen al voltant del Sol, aproximadament entre les òrbites de Mars i Júpiter. El seu estudi proporciona informació sobre els origens del sistema solar (d'on venim) i la seva evolució (cap on anem).  També s'utilitzen per explicar fenòmens com el de la desaparició dels dinosauris de la Terra. No esta gens clar si la seva extinció va ser deguda a la seva adicció al tabac o a l'impacte d'un asteroide sobre la superficie del nostre planeta.

Si voleu veure una animació del moviment d'EROS a l'espai, cliqueu aqui. Podeu trobar moltes mes animacions clicant aqui.

L'asteroide EROS te la forma d'una pilota de rugbi, amb un diametre màxim de 40 km i minim de 14. La seva òrbita és, aproximadament, una el.lipse i les distancies mínima i màxima al Sol són 170 i 268 millions de kilometres, respectivament.  Com la Terra es mou, mes o menys, sobre una circumferencia al voltant del Sol de 150 millions de kilometres de diametre, la distancia de la Terra a l'asteroide es força gran, en comparació amb la seva mida.  Si el que es tracta de de "fer punteria" enviant un satel.lit artificial, ja es veu que cal afinar-la bastant per aconseguir l'objectiu. A més, tot el viatge s'ha de fer consumint molt poc combustible (els satel.lits artificials tenen un dipossit de "benzina" petit), i això obliga a utilitzar tota mena de dreceres i fer una gran quantitat d'acrobacies.


El responsable del diseny de la missio a EROS ha estat un matemàtic: en Robert Farquhar de la Universitat John Hopkins a Maryland y no es la primera vegada que es llueix en les seves habilitats per concebre missions de les que realment són tot un record Guinness.




Per a més informació, visiteu http://near.jhuapl.edu